DIGITÁLIS TÉMAHÉT

"Iskolai könyvtárak az információs műveltségért"

Kutatási témaként iskolánk névadójának életét, munkásságát választottuk , és a hozzákapcsolódóan ismeretszerzést egyéb területekről is, mint műemlékvédelem, a mentők munkája, feladata, a könyvtári kutatás, tájékozódás, a könyvtárban történő ismeretszerzés, hagyományok ápolása.
" A film " - Szigeti-Gyula János, iskolánk névadójának életéhez,munkájához kapcsolódó kutatásának videó dokumentuma.

ERASMUS+    Szakképzési Mobilitás program “TOPIC - TOscana Professioni Infermieristiche in Chianti” projekt (2018-1-HU01-KA102-047442)

Ápoló tanulók szakmai gyakorlata Toszkánában

Olaszországban tölthették diákjaink szakmai gyakorlati idejük egy részét az Erasmus+ ösztöndíjprogramnak köszönhetően.

A projektet az Európai Bizottság támogatta.
Erasmus

A TOPIC projekt specifikus célkitűzései: - 40, szakmai alapképzésben gyakorló ápoló (OKJ kód: 54 723 02), szociális gondozó és ápoló (OKJ kód: 34 762 01) szakos tanuló, ill. frissen végzett munkahelyi szakmai gyakorlata a 3 küldő iskolából, az Arca által működtetett idősek ápoló otthonaiban, Toszkánában: 4 hosszú távú (3,5 hónapos) ErasmusPro mobilitás, 36 rövid távú (5 hetes) mobilitás; cél, hogy a leendő gyakorló ápolók és szociális gondozó és ápolók az otthoni szakmai képzés során szerzett tapasztalataikat egy másik európai országban, magasszintű szolgáltatást nyújtó, korszerű berendezésekkel ellátott, modern intézményben szerzett munkatapasztalataikkal egészítsék ki saját szakterületükön belül, s szakmai, személyes, nyelvi kompetenciáik fejlődjenek; - 12 szakképzési munkatárs képzése olaszországi tanulmányút során, Toszkánában: az Arca létesítményeiben végzett job shadowing/megfigyelés keretében, szakmai tudásuk fejlesztésének elősegítése céljából. A konzorcium tagjai: Galileo Progetti Nonprofit Kft. (koordinátor), a budapesti Kanizsay Dorottya Katolikus Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Szakgimnázium, MSZC Ferenczi Sándor Egészségügyi Szakgimnáziuma, Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája. A fogadó partner a firenzei Arca Cooperativa Sociale, ami a szociális szektor minden területét képviseli: szociális, a nevelési és az egészségügyi szolgáltatásokat működtet Toszkánában, és sikeresen fogadott már több ízben európai mobilitásokat.

Erasmus
Greve in Chianti

Lőrincz Anikó tanárnő a második csoport élményeiről számolt be az alábbiakban:
Hétfőn Olaszországba indulva, várakozásteljesen szelfiztünk még felszállás előtt, de aztán élveztük a repülést, viszont az út Greve in Chianti-ig hosszú volt. Az utazás fáradalmait hamar elfelejtettük, hiszen este az erős szél ellenére a buszmegállóban vártak bennünket a miskolci lányok, majd mindezek után pedig a lakásban a megterített asztalnál gőzölgő, meleg leves.

Erasmus+ 2019

Második nap még kipihenhettük az utazás fáradalmait, akklimatizálódhattunk, mindössze a Rosalibri Idősek Otthonának bemutatása és egy kis vásárlás várt ránk. Mivel korántsem fáradtunk el aznap, délután felmásztunk Montefiorelle hegyére, sétáltunk a mediterrán hangulatú faluban, s gyönyörködtünk a csodálatos toszkánai tájban. Szerdán viszont már munka várta a lányokat, az ébredés korai volt, az arcokon pedig némi félelem az ismeretlentől. Hazaérkezve, a fáradtság és éhség ellenére is örömtelibb arcokat látva megnyugodtam: a lányoknak tetszik a külföldi gyakorlat. Sőt! Az első munkanap fáradalmait kipihenve még egy újabb városnézésre is jutott energiájuk a tanulóknak! A séta során közösen megtaláltuk Greve kakasát és tovább ismerkedtünk a városka mindennapi életével.

A projekt a 2019-2020-as tanévben is folytatódik tovább, ezért várjuk az érdeklődők jelentkezését.ERASMUS+ 2019    MÜNCHEN - NÉMETORSZÁG

Németországi egészségügyi szakmai gyakorlat

Erasmus+ program, Mobilitási projekt (2018-1-HU01-KA102-047341)

2019 tavaszán iskolánk, a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájának 12 tanulója az Erasmus+ ösztöndíjprogram keretein belül Münchenben teljesíthette a szakmai gyakorlat egy részét. A diákok két csoportban 4-3 héten keresztül ismerkedtek a várossal és a német egészségügyi rendszerrel. A tanulók idehaza is hasznosítható szakmai tapasztalatot szereztek az intézménylátogatások és a gyakorlati munka során, de nagy élményt jelentettek számukra a kulturális programok: a helyi nevezetességek, látnivalók megtekintése is. Az első hét elméleti és demonstrációs termi gyakorlati órák látogatásával telt.

Erasmus+

A befogadó intézmény (Maria Regina Berufsfachschule für Krankenpflege) egy hozzánk hasonló profilú szakképző intézmény. A hospitálás során tanulóink új tanulási módszereket sajátíthattak el, valamint hallott szövegértésük is fejlődött. A második héttől a szakgimnazisták idősotthonban, a gyakorló ápolók pedig kórházban dolgozhattak. A tanulók tanulmányozhatták a hazai és a német egészségügyi, szociális ellátórendszer közötti hasonlóságokat és különbségeket. Az idősotthon dolgozói példamutató, empatikus hozzáállásukkal támogatták a diákok szakmai kompetenciáinak fejlődését. Mind az elméleti órákon, mind a gyakorlat során lehetőségük nyílt a diákoknak a meglévő ismereteik felelevenítésére és tudásuk bővítésére. A kórházi nővérek és az idősotthon elméleti foglalkozást tartó szakemberei nagy türelemmel fordultak a diákokhoz, s kellő alázattal viseltettek hivatásuk iránt. Viselkedésük, a munkához való hozzáállásuk példaértékű volt a tanulók számára. A diákok megismerhették az idősellátás német protokollját, a kórházban pedig új eszközök használatát sajátíthatták el. Nagy hatással volt a tanulókra a demenciával küzdő, magatehetetlen betegekkel való kommunikáció technikájának rendkívül magas szakmai színvonalú megismertetése is.

Erasmus+ 2019

A kulturális programok formálták a diákok világlátását, bővítették történelmi, állampolgári ismereteiket. A három hét lehetőséget adott a tanulóknak arra, hogy Münchenben a kulturális, történelmi emlékek megismerése mellett bepillantást nyerjenek a nagyvárosi lét mindennapjaiba is. Rendkívül sok programelem részesei lehettek, élmények sokaságával gyarapodtak (pl.: müncheni városnézés, Frauenkirche, egyetemi városrész, Marienplatz, Szent Péter templom, Rockmúzeum, királyi palota /Residenz/, Englischer Garten, Nymphenburgi kastély stb.). A Deutsches Museumban láthattak repülőgép-szimulátort, középkori hajókat. Voltak az olimpiai parkban és a BMW Múzeumban is.

Erasmus+ 2019

A szabadidős programok közül kiemelkedett a salzburgi kirándulás. A diákok a Salzburg-kártya kedvezményeit kihasználva felkeresték a belváros számos nevezetességét, tartalmas napot töltöttek el a virágörökség részét képező városban.

Erasmus+ 2019

A projektnek köszönhetően a résztvevők számos pozitív élménnyel gazdagodtak. A kulturális programok műveltségüket gyarapították. A szakmai programok pedig a diákok szakmai képességeinek fejlesztése mellett a tanulók elhivatottságának mértékét is növelték. Többen arról számoltak be, hogy a program megerősítette elkötelezettségüket az ápolói hivatás iránt.2018.04.11-től

ÁPOLÓ LESZEK ÖSZTÖNDÍJPROGRAM

Ápoló Leszek Ösztöndíj Program

Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ által indított EFOP-1.10.1-VEKOP-16-2016-00001 „Ápoló tanulók részére pályaválasztást támogató ösztöndíjas program” című kiemelt projekt keretében megnyílt az ösztöndíjprogramban való részvételre vonatkozó pályázati lehetőség. A pályázati adatlap kitöltésére a https://apololeszek.aeek.hu/ oldalon, regisztrációt és belépést követően van lehetőség. A pályázást megkönnyítő „Pályázati adatlap kitöltési útmutató” című segédlet az Információk menüpont Fontos információk tanulóknak almenüben érhető el.
Pályázz és részesülj Te is ösztöndíjban!HAT-18-05

Határtalanul! program

A pályázat: Határtalanul! program – együttműködés szakképző iskolák között
Pályázat elnevezése: Két vár egy EGÉSZség
Pályázati azonosító: HAT-17-02-2017-00148
Megvalósítási időszak: 2017. 06.16 – 2018.06.15.

Határtlanul!

A Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája 2.869.000 Ft támogatást nyert az Emberi Erőforrások Minisztériuma által meghirdetett Határtalanul program keretében. A Két vár egy EGÉSZség elnevezésű pályázatnak köszönhetően a kaposvári iskola az érsekújvári Egészségügyi Szakközépiskolával épített ki kapcsolatot. A találkozások alkalmával mindkét intézmény tanulói bepillantást nyertek a partneriskola diákjainak iskolai életébe, s mindennapjaiba.

Határtlanul!

Márciusban a Szigeti 24 diákja és 3 kísérőtanára látogatott Érsekújvárra, ahol 5 napot töltöttek el, majd áprilisban 24 érsekújvári diák 3 kísérőtanárral utazott Kaposvárra szintén 5 napra.

Határtlanul!

Beszámoló a két utazásról:
A külhoni utazás során Érsekújvárra pannonhalmi és győri városnézés után érkeztünk. Megismertük a szállást és környékét, valamint vendéglátóinkat, majd iskola-, illetve óralátogatás következett. A 2. nap délutánján városnézésen vettünk részt idegenvezető segítségével. Megtekintettük a fő nevezetességeket (pl.: Szentháromság-szobor, ferences templom, Kassák-szobor, zsinagóga). Meglátogattuk a városi szelektívhulladék-gyűjtő udvart („BRANTNER”) is, bemutatták a szelektív hulladékkezelés folyamatát. A 4. napon az érsekújvári egyetemi kórházat a gyakorlati oktatásvezető mutatta be. Megismerkedtünk az egyes kórházi osztályok hulladékpolitikájával, a szlovák egészségügyi ellátó rendszer felépítésével és működésével, egyúttal végig követhettük a „beteg útját” a regisztrációtól az osztályos felvételig. Udvard (Dvory nad Žitavou) településen egy idősek otthonát kerestünk fel, az érsekújvári diákok itt töltik szakmai gyakorlatuk egy részét. A közelmúltban átadott modern létesítményben ismereteket szerezhettünk az egészségügyi hulladékgazdálkodás európai uniós szabályairól. Az utolsó nap során összesítettük tapasztalatainkat. Vendéglátóink műsorral búcsúztak tőlünk. A közös együttlétet játékos feladatokkal zártuk. Esztergom és Budapest érintésével késő este érkeztünk haza.

Határtlanul!

Az érsekújvári diákok 2018 áprilisában érkeztek Magyarországra. Budapesten parlamenti látogatást tettek, és rövid városnézésben is részük volt. Ezt követően érkeztek meg Kaposvárra, ahol diákok és kollégák várták őket. Közös kulturális program keretében Kaposvár 19. század végi emlékeit és a város fő nevezetességeit ismerhették meg az érsekújvári tanulók, majd óralátogatásokon vettek részt. A szakmai programok keretében a Csertán Idősek Otthonát is felkeresték vendégeink. Betekintést nyertek az otthon házirendjébe és az idősek mindennapi élettevékenységébe. Az otthon megtekintése során megismerték az intézmény egyházi jellegéből adódó specialitásokat. A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórházban a veszélyes hulladék gyűjtésének helyi gyakorlatát és a fekvőbeteg osztályok működését mutattuk meg vendégeinknek. A diákok ellátogattak a Kaposi Mór Oktató Kórház Dr. Baka József Diagnosztikai, Onkoradiológiai, Kutatási és Oktatási Központjába, majd a Dél-Dunántúli Hulladékkezelő Nonprofit Kft. munkatársai a szelektív hulladékkezelés folyamatát is bemutatták. A projekt zárásaként szennai szabadtéri néprajzi kiállítás, néptáncbemutató és táncház várta a diákokat.Efop
EFOP-3.1.10-17 LÉPJ EGY FOKKAL FELJEBB!

TOVÁBBTANULÁST ERŐSÍTŐ KEZDEMÉNYEZÉSEK A PTE SZIGETI-GYULA JÁNOS EGÉSZSÉGÜGYI SZAKGIMNÁZIUMBAN

PÁLYÁZATI AZONOSÍTÓ: EFOP-3.1.10–17–2017–00035

MEGVALÓSULÁSI IDŐSZAK: 2018.02.01-2020.10.01

    A Kaposvári Szakképzési Centrum Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája az EFOP-3.1.10-17-2017-00035. számú pályázat kapcsán 29.960.000 Ft támogatást kapott. A pályázat 2019. július 31-ig a Kaposvári Szakképzési Centrum keretén belül, 2019. augusztus 1-től fenntartó váltás miatt a Pécsi Tudományegyetem szakmailag önálló intézményeként a Pécsi Tudományegyetem Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakgimnázium és Szakközépiskola által valósul meg. A pályázat első időszakában 863 202 Ft értékben történt eszközbeszerzés. A beszerzett eszközök lehetővé tettek egy tanulóbarát tanterem kialakítását, amelyet főképpen a nyelvtanulás erősítése érdekében használ az iskolai közösség. A projekt megvalósításának első lépései közé tartozott a mentor-mentorált párok kialakítása. A diákok ugyanis mentori segítséget kapnak a projekt ideje alatt, valamint idegen nyelvi, illetve tantárgyi fejlesztésben vehetnek részt. A tantárgyi fejlesztés és a mentorálás biztosítja a folyamatos, rendszeres odafigyelést, törődést. A pályázat céljai közé tartozik a tanulási motiváció erősítése, amelyet a tanítási órákon kívül megvalósított változatos programok is segítenek. Nagy hangsúlyt kapnak a pályaorientációs jellegű programok.
4 alkalommal egykori szigetis diákot láttunk vendégül. Arra kértük őket, hogy beszéljenek középiskolás éveikről és életpályájuk alakulásáról. Az előadók személyisége nagy hatással volt a diákokra, ez a saját élményű tapasztalat a pályatervezési és életvezetési kompetenciák fejlesztéséhez is hozzájárulhat.
2018. március 27-én zajlott a projekt egyik legjelentősebb rendezvénye, az iskola est.

EFOP

Iskolánk 2018-ban ünnepelte fennállásának 70. évfordulóját. Ebből az alkalomból került sor az iskola est megrendezésére. Szerettük volna megmutatni és bemutatni a Szigetit, a benne tanuló diákok sokrétűségét, illetve egy szakmai, ápolástani kiállítás keretén belül megmutatni, hogyan is történt az iskolában a tanulók oktatása a kezdetekben. A zenés, kulturális program után az érdeklődők megtekinthettek egy ápolástani kiállítást, majd meghívtuk őket egy fogadásra. 2 alkalommal közös főzést szerveztünk a szülőkkel, közben saláta- és gyümölcssaláta készítő versenyt indítottunk. Ezek az alkalmak kiváló lehetőséget adtak a mentoroknak a szülőkkel való kötetlen beszélgetésre.
A rendezvények keretében a bevont diákok számára lehetőséget biztosítunk felsőoktatási intézmények nyílt napjain történő részvételre is. A Pécsi Tudományegyetem és a Kaposvári Egyetem nyílt napjaira látogattunk el, ahol a diákok közvetlen tapasztalatot szerezhettek az egyetemeken folyó képzésekről, a hallgatói életről. Részt vehettek laborlátogatáson, ismeretterjesztő előadásokat, valamint kari tájékoztatókat hallgathattak meg.
A pályázat legizgalmasabb programelemeinek a kirándulások bizonyultak. A mentoráltak a megismerkedtek Balatonszárszó, Tihany, Pécs, Veszprém nevezetességeivel, múzeumaival.
4 alkalommal a diákoknak mozilátogatást szerveztünk, a diákok kívánságaiból válogatva. A színházlátogatások során olyan előadások közül választottunk, amelyek a bevont tanulók életkorának és érdeklődési körének leginkább megfeleltek. Ilyen volt a Müller táncosai, a Hello, náci, az Anconai szerelmesek. A pályázat keretében lebonyolított rendezvények, az átélt élmények összekovácsolták a diákcsapatot és a pályázatnak köszönhetően a részt vevő diákjaink és pedagógusaink között kialakultak a hosszú távú közös munka feltételei, az együttműködési hajlam és a szükséges bizalom.

Megvalósult programok és rendezvények listája:

(A szövegre kattintva megnézheted az eseményről készült képeket is!
2018.03.27. Közösségi program – Iskola est
2018.04.27. Felsőoktatási intézmény felkeresése – Kaposvári Egyetem
2018.05.25. Színházlátogatás – Csiky Gergely Színház, Kaposvár – Müller táncosai
2018.05.30. Mozilátogatás – Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár – Az igazi csoda
2018.06.04. Pályaorientációs program – iskolánk volt tanulóinak előadása
2018.06.12. Közösségi program – kirándulás – Balatonszárszó
2018.06.14. Közösségi program – közös főzés a szülőkkel
2018.09.24. Mozilátogatás – Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár – Mamma Mia 2.
2018.09.28. Felsőoktatási intézmény felkeresése – PTE Egészségtudományi Kar, Kaposvári Képzési Központ
2018.10.12. Múzeumlátogatás – Rippl-Rónai Múzeum Fekete István Látogatóközpont – Deseda
2018.10.25. Pályaorientációs program – iskolánk volt tanulóinak előadása
2018.11.22. Színházlátogatás – Csiky Gergely Színház, Kaposvár – Helló, náci!
2018.12.13. Tanulmányi verseny
2018.12.18. Közösségi program – kirándulás – Pécs
2019.01.15. Felsőoktatási intézmény felkeresése – PTE Egészségtudományi Kar, Pécs
2019.01.25. Szupervízió
2019.02.26. Múzeumlátogatás - Rippl-Rónai Múzeum
2019.03.19. Pályaorientációs program – Szigeti-Gyula János dédunokájának előadása
2019.03.25. Mozilátogatás – Kultik mozi, Kaposvár – A zöld könyv
2019.03.29. Színházlátogatás – Roxínház: Anconai szerelmesek
2019.04.04. Múzeumlátogatás - Rippl-Rónai Múzeum
2019.04.10. Szupervízió
2019.06.12. Közös főzés
2019.06.13. Kirándulás Tihany
2019.06.17. Szupervízió
2019.06.19-20-21 Pedagógus továbbképzés
2019.09.27. Felsőoktatási Intézmény felkeresése – PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ
2019.10.04. Szupervízió
2019.10.09. Közösségépítő rendezvény - Kirándulás - Veszprém
2019.10.22. Kapcsolatfelvétel a nyertes iskolákkal – a Kaposvári SZC Nagyatádi Szakgimnázium és Szakközépiskola
2019.11.14. Óralátogatás általános iskolában – Öreglaki Általános Iskola
2019.11.28. Pályaorientációs program – Közösségépítő rendezvény
2019.12.03. Tanulmányi verseny
2019.12.19. Közösségépítő rendezvény – Iskola est
2020.01.08. Szupervízió
2020.01.16. Felsőoktatási Intézmény felkeresése – PTE Egészségtudományi Kar Kaposvári Képzési Központ
2020.02.25. Mozilátogatás – Szivárvány Kultúrpalota, Kaposvár – Egy fiú hazatér
2020.02.26. Múzeumlátogatás – Rippl-Rónai Múzeum

EFOP


ERASMUS+ (2015-16)

Szakmai Gyakorlat Németországban

A "Szakmai Gyakorlat Németországban" c. projektben három partnerintézmény működik együtt. A küldő intézmény a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző iskolája. Szakiskolai és szakközépiskolai képzést végeznek. Szakiskolai képzésben szociális gondozó és ápoló szakképesítés szerezhetnek a tanulók. A szakközépiskola elvégzését követően kisegítő ápoló képzettségükre épülően két év alatt OKJ vizsgát tehetnek, vagy Gyakorló ápoló, Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló mentőápoló, Ápoló végzettséget szerezhetnek. Az egyik partner intézmény az SOLON Senioren-Dienste Kipfenbergből. Házigondozással is foglalkozó idős- és szociális otthon. A korábbi szakmai gyakorlat szerzési tapasztalatukat, ezúttal nemzetközi szinten bővítik azzal, hogy a mi ápoló tanulóinkat fogadják 5 hétre. A másik partner intézmény a düsseldorfi Networxing Key Academy, képző és tanácsadó intézmény, mely főként szakképzéseket, szakmai szemináriumokat, szakmai gyakorlatokat szervez. A Networx Academy az elmúlt években számos Leonardo Mobilitás projektben töltött be fogadó szerepet, közreműködött a megfelelő gyakorlati helyek, tanulmányutak célpontjainak megtalálásában. Essenben, Duisburgban, Oberhausenben, Dortmundban és vonzáskörzetükben vannak partnereik. Kapcsolatban állnak szakközépiskolákkal, óvodákkal, egészségügyi intézményekkel, sportegyesületekkel, vállalatokkal, kisiparosokkal, szolgáltató cégekkel.

ERASMUS+

A két hetes szakmai gyakorlat során látogatást szerveznek az egészségügyi szektor képzőintézményeinél, klinikáknál, idősotthonoknál és egyéb a projekt szempontjából releváns szervezeteknél. A projekt résztvevői a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola szakközépiskolai képzésben 2015/16 tanévben 10. és 11. osztályos tanulói, valamint az érettségi utáni ápoló képzésre járó tanulói. Előbbi célcsoportból 12 fő utazik 2 hétre Düsseldorfba, utóbbiból 4-4 fő 5-5 hét időtartamra Kipfenbergbe. A projekt nyelve a német. Nyelvtudásuk átlagosan B1 szintű. A munkaprogramot partnereinkkel együtt a résztvevők előre meghatározott képzési igényeikhez igazítottuk, összhangban az iskola gyakorlati tanrendjében szereplő, kötelező nyári gyakorlaton teljesítendő feladatokra vonatkozó előírásaival. Így a kiutazók részére az iskola 100%-ban teljesítettként ismeri el nyári szakmai gyakorlatukat.

A projekt célja:
  1. hogy szakközépiskolás tanulóink számára a két hetes szakmai gyakorlat alatt szerzett tapasztalatokkal megkönnyítsük az érettségi utáni szakmai orientációjukat azzal, hogy az intézménylátogatások révén általános képet kapnak a német egészségügyi szektor sajátosságairól, működéséről; hogy a szakközépiskola- és egyetemlátogatás során megismerjék a német egészségügyi képzési rendszert; hogy a klinikalátogatások során megfigyelhessék gyermek és felnőtt betegek klinikai ellátását, annak eszközigényét, személyi szükségleteit, rendjét és etikai, jogi hátterét.
  2. hogy ápoló tanulóink az öt hetes szakmai gyakorlat során megszerezzék a későbbi önálló munkavégzéshez szükséges szakmai jártasságot; megismerjék a német idősgondozás területén alkalmazott ápolási folyamatokat, minőségbiztosítási rendszereket, minőségfejlesztési tervet; megtanulják a beteg felnőtt ember/páciens sajátos szükségleteit feltárni, ápolási diagnózist felállítani, és a prioritások alapján, tervezve végzi feladataikat.

Emellett a résztvevők nyelvi és szociális kompetenciáinak projekt általi fejlesztése is cél. Továbbá fontos cél, hogy kísérő oktatóink számos ott gyűjtött szakmai tapasztalatát (pedagógiai módszer, új technológia, tantervi újítások) a hazaérkezést követően adaptáljuk a helyi viszonyainkra és a jó gyakorlatokat beépítsük intézményünk pedagógiai programjába, szakmacsoportos tantervébe. A projekt várható eredménye, hogy a projekt résztvevői a képzésüket befejezvén a megszerzett külföldi szakmai tapasztalattal, szilárd nyelvismerettel, interkulturálisan befogadóbb, toleránsabb, nyitottabb, kezdeményezőbb személyiséggel hatékonyabban és gyorsabban boldogulnak majd a munkaerőpiacon, munkavállalási esélyeik megnőnek. Emellett oktatóink nemzetközi tapasztalatokat szereznek, ellesnek jó gyakorlatokat, eredményes pedagógia módszereket, kidolgoznak tantervi újításokat - ezeket beépítve intézményi programunkba javul a képzés minősége. A mi projektsikerünk más iskolákat is pályázásra ösztönöz, és hosszabb távon a sikeres projektünk szélesebb körű együttműködéseket indít mind hazai, mind nemzetközi szinten. A projekt megvalósításának főbb lépései lesznek a szerződéskötések, kiutazók tájékoztatása és kiválasztása, a munkaprogramok véglegesítése, utazások előkészítése, felkészítő szemináriumok a résztvevőknek, a szakmai gyakorlat teljesítése, eredmények értékelése és terjesztése.

A szakmai gyakorlat helye:
   Düsseldorf, 2016. márc. 20 – ápr. 2.

       Részletes beszámoló  itt 

   Kipfenberg, 2016. febr. 21 – márc. 26. és 2016. márc. 27 – ápr. 30.

       Részletes beszámoló  itt 
ERASMUS+ (2014-15)

Szakmai gyakorlat Firenze mellett

Iskolánk, a Galileo Progetti Nonprofit Kft. és a "Rosalibri srl" olaszországi intézet közösen vett részt a Tempus Közalapítvány ERASMUS+ (korábban Leonardo da Vinci) mobilitási projektjében. E pályázat keretében diákjaink immáron harmadik alkalommal gyarapítják tudásukat Firenze közelében szociális intézményekben. A tartalmas szakmai program mellett a kiutazók megismerkedtek a felejthetetlen Toscanaval, a környező települések látványosságaival, gastronomiájával.
A 2014-2015-ös tanévben iskolánk 18 ápoló, gyakorló ápoló valamint szociális gondozó és ápoló tanulója töltött 5-5 hét szakmai gyakorlatot Olaszországban Greve in Chiantiban valamint Tavarnelleben egy-egy szociális otthonban.


Az olaszórák élményei

Mindannyian, akik az órákra járunk, nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy elsajátíthatunk egy új nyelvet. A kezdeti nehézségek, és félelmek mellett, szerintem már mindenki megnyugodott, mert Adrienn tanárnő nagyon türelmes és addig nem megyünk tovább a tananyaggal, amíg mindenki el nem sajátítja az épp tanult dolgot. Minden órán kérdezget bennünket, és különösen odafigyel arra, hogy ez alól senki ne maradjon ki. Gondolkodásra késztet és mind kicsit 'izgulunk', hogy jól tudjunk válaszolni. Annak ellenére, hogy a tanórák, és a gyakorlat után fáradtak vagyunk, mindannyian nagyon érdekesnek találjuk a tanárnő óráit. Véleményem szerint mindenki tisztában van vele, hogy ez egy nagy lehetőség és nem szeretné senki elszalasztani. Őszintén remélem, hogy mindenkinek, aki az osztályomból jelentkezett sikerül kijutnia. Sokaknak, köztük Nekem is, lehet, hogy az életben nem adódna többé ilyen lehetőségünk, ezért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki közreműködik ebben. Mind nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen Olaszországban egy idősotthon, miben tér el a magyarországi intézményhez képest, hogyan történik az idősek ellátása, és nagyon szeretnénk új embereket megismerni. Az élménybeszámolót hallva azoktól, akiknek már előzőleg részt vettek a programban, alig várjuk már, hogy indulhassunk mi is, és egyre inkább reméljük, hogy így is lesz.

Flórián Rebeka

2/14 osztályos tanuló - az olasz csoport nevében

ERASMUS+

Olaszországi szakmai gyakorlat

A Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolában az idei évben is lehetőségünk nyílt arra hogy szakmai gyakorlatunk egy részét Olaszországban töltsük. Az Erasmus+ program keretében 2015. február 21. és március 28. között 5 hétig voltunk Toszkánában, egy Tavarnelle Val di Pesa nevű kis városkában és Greve in Chienti városában. A második csoport 2015 március 28 és május 01 között töltötte gyakorlati idejét Greve in Chientiben. Mielőtt kiutaztunk volna, pár hónapos intenzív nyelvtanfolyamon vettünk részt. Megtanultuk az olasz nyelv alapjait: a kiejtést, a nyelvtan azon fontos részeit, melyekkel meg tudjuk magunkat értetni. Persze így az osztálytermen belül lényegesen más volt a helyzet, mint amikor egy „igazi” olasszal kellett beszélnünk. Kicsit már előre megismertük Olaszország kultúráját, a szokásaikat, illetve hogy mik azok a gesztusok, amiket ott nem igazán szabad kimutatni. Ahogy közeledett február vége, egyre izgatottabban vártuk mindannyian, hogy végre elinduljunk és ott legyünk. A hosszú, 12 órás buszozás és az egy napos pihenőnk után kíváncsiak voltunk, milyen lesz a munka és a munkatársak. Az idősek otthona, az RSA Naldini-Torrigiani egy kétszintes épület volt, tele kedves és aranyos gondozottakkal. A Greveben található Rosa-Libri egy új impozáns kétszintes épület volt, ahol 52 lakót láttak el. Két műszakban dolgoztunk, 4-en mentünk délelőtt – 2 ápoló és 2 szociális gondozó-, délután pedig 2 ápoló. A délelőttös műszak 7 órától 13 óráig, a délutános műszak fél 2-től fél 8-ig tartott. Ebédet minden nap kaptunk, amihez mindig járt gyümölcs, de az étel többnyire tészta volt. A dolgozók nagyon barátságosak és segítőkészek voltak velünk, amellett hogy mondták, hogy mit kell csinálni, el is mutogatták, hogy könnyebben megértsük őket. Aztán ahogy teltek a hetek, egyre jobban megértettük és beszéltük is az olasz nyelvet. Olyannyira megbíztak bennünk, hogy miután egyszer vagy kétszer elmondták, mit hogyan kell csinálni, a következő alkalommal teljesen egyedül csináltuk, otthagytak minket, csak leellenőrizni jöttek vissza. Az elsősöknek volt egy kicsit nehezebb, mert még keveset voltak osztályos gyakorlaton, de ők is nagyon hamar és ügyesen megtanulták. Mivel a hétvégéink szabadok voltak, el tudtunk menni a környékbeli városokba is. Jártunk Firenzében többször is, megnéztük a ferde tornyot Pisában, ahol nagyon finom pizzát is ettünk, rálátással a toronyra. Ellátogattunk Sienába is, amire mindenki azt mondta, hogy gyönyörű város – igazuk volt. Az egész város igazán szép, főtere, a Piazza del Campo kihagyhatatlan. A szomszéd település, Barberino Val d’Elsa vártornya látszott a házból is, ahol laktunk. Kiderült, hogy nem egy „hagyományos” vár, mert üzletek, lakónegyedek és egy templom alkotják. Hazafelé megálltunk Triest-ben, a tengerparton, ami az éjszakai fényekkel lélegzetelállító volt. A tanulók másik csoportja járt Livernoban, Panzanoban is. Sajnos nagyon gyorsan eltelt az 5 hét, jól éreztük magunkat, és mindenki hálás ezért a lehetőségért, ami nekünk szerencsére megadatott. Egyikünk se bánta meg, hogy jelentkezett, mert így életre szóló élményekben lehetett részünk.


Egészségügyi és szociális szakmák Olaszországban

2015–ben is lehetőség adódott a kaposvári Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola tanulóinak, hogy az Erasmus+ pályázaton keresztül kijuthassanak Olaszországba 5 hétre. Teljes mértékben az iskola és a fogadó intézmény rendezte a pályázatot, de mi tanulók folyamatos tájékoztatást kaptunk az új információkról. Az utazás előtt intenzív olasz nyelvi kurzuson vettünk részt, a szakmai részét már elsajátítottuk az iskola keretein belül. Emellett még előadást tartott nekünk a pályázat szervező az országról és magáról az intézményről is, amelyben a munkánkat folytattuk. R.S.A. Naldini Torrigiani nevű szociális otthonban dolgoztunk. Mi ápolóként az ápolók kompetenciájának megfelelő munkát végeztük: mesterséges táplálás, decubitus ellátás, injekciózás, oxigénterápia, vércukorszint ellenőrzés, gyógyszerelés stb.
Közülünk senki sem volt szociális gondozó, ezért be voltunk osztva, hogy ki mikor dolgozik szociális gondozóként. Délelőttös (7:00-13:00) és délutános (13:30-19:30) munkarendben jártunk dolgozni. Az otthon dolgozói nagyon barátságosak, segítőkészek és türelmesek voltak felénk. Az elején mindent megmutattak, majd megnézték, hogy jól csináljuk–e, végül teljesen ránk bízták a feladatokat. Az ötödik hétre szinte már mindent ránk bíztak a dolgozók. A szállásunk a szociális otthontól csak 15 percnyire volt. Egy nagyon szép nagy kétszintes házban laktunk. Lent volt egy konyha, egy nagy nappali, WC, fent egy fürdő meg két szoba. A lakást nekünk kellett rendben tartanunk. Hétfőtől péntekig kaptunk az otthonban ebédet, hétvégenként viszont mi főztünk. Csináltunk az otthon dolgozói részére egy magyar vacsorát. Babgulyás és lángos volt, nagyon ízlett nekik.
Hétvégén kirándulni mentünk. Megismerhettük Firenze nevezetességeit és a Pisa-i ferdetornyot. Firenzébe egy boltba még egy magyar nővel is találkoztunk, akinek nagyon örültünk. Eljuthattunk Siénába is, ahol sok szép épületet láttunk. A kapcsolattartók nagyon segítőkészek és nagyon sokat foglalkoztak azzal, hogy minden rendben történjen. Sok új emberrel ismerkedhettünk meg az öt hét alatt. Még inkább megismerhettük Olaszország kultúráját és életvitelét. Fejlődött a nyelvi készségünk, szakmai szempontból sok hasznos és új dologgal találkozhattunk, amivel itthon, Magyarországon nem, és ez így a szakmai vizsga előtt, rettentő hasznos volt számunkra. Bátrabbak, magabiztosabbak és szakmailag felkészültebbek lettünk ez által. Reméljük a további munkánk során is hasznosítani tudjuk a kint megszerzett tapasztalatainkat.
Köszönjük a lehetőséget!!

Weisz Edit

Ápoló hallgató 3/15
ERASMUS+

NTP-SZTG-15-0072

NTP

Gyógyítás, gondozás a művészetterápia eszközeivel

NTP

Projektünk a biblioterápia, illetve a művészetterápia eszközeire épült. Célunk volt a művészetek terén tehetséges diákjaink ráébresztése arra, hogy ezen képességeiket a választott szakmájukban is jól tudják majd hasznosítani. Projektünk során így tehetség- és személyiségfejlesztés is megvalósult. A projektbe 12 diákot vontunk be, de a külső intézménylátogatások során több tanuló csatlakozott még hozzájuk önkéntesen. A nagyobb, tapasztaltabb diákok segítették a kisebbeket. A tanórán kívüli foglalkozások során a diákok megismerték a művészetterápiás módszerek lényegét. Később maguk is aktív szereplőivé, részeseivé váltak a művészetterápiás foglalkozásoknak. Olvasmányokat dolgoztak fel közösen, önismereti tréningeken vehettek részt. Segítette munkánkat, hogy jelentős mértékű könyvtárfejlesztést tudtunk megvalósítani a pályázat keretein belül. A beszerzett könyveknek köszönhetően érezhetően megnőtt az iskolai könyvtár látogatóinak száma, hiszen a közvélekedéssel ellentétben sok diák szívesen olvas, ha számára érdekes művet talál. Mindemellett hangosításhoz szükséges eszközöket, illetve rajzeszközöket is beszereztünk. Partnereinknek köszönhetően diákjaink külső intézménylátogatásokon is részt vettek. Az egyetemlátogatás különösen nagy élményt jelentett számukra, hiszen az intézmény bejárása mellett az egyetem hallgatói segítségével interaktív foglalkozásoknak is részesei lehettek, beülhettek előadásokra is.

NTP
TÁMOP-3.1.4.C-14-2015-0390

TÁMOP

A kedvezményezett neve: Klebelsberg Intézményfenntartó Központ

Támogatás összege: 11 979 366 Ft

A pályázat keretében megvalósított programok:
»pedagógus szakmai továbbképzések (6 fő) (családdinamikai ismeretek a pedagógiai munkában, agressziókezelés a köznevelési intézményekben, konfliktuskezelés)
»Nyelvi vetélkedők (angol és német nyelven, írásbeli és szóbeli fordulókkal)

TÁMOP

»Szabadtéri mozgásos tevékenységek (sportvetélkedők)

TÁMOP

»Szülői délután (bűnmegelőzési tanácsadó, iskolapszichológus és mentálhigiénés tanácsadó szakemberekkel)

TÁMOP

»Szülői est (művészeti- kulturális programok, szakmai bemutatók, kötetlen beszélgetés, büfé)

TÁMOP