Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola


Főmenü

Kezdőlap
Névadónk
Magunkról
Tanáraink
Diákjaink
Képzéseink
Galéria
Letöltés
Intézményi dokumentumok
Szakképzési hozzájárulás
Intézményi adatok
Oldaltérkép

Szigeti-logo

 

ERASMUS+ 2015-2016. tanév

A "Szakmai Gyakorlat Németországban" c. projektben három partnerintézmény működik együtt. A küldő intézmény a Kaposvári SZC Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző iskolája.  Szakiskolai és szakközépiskolai képzést végeznek. Szakiskolai képzésben szociális gondozó és ápoló szakképesítés szerezhetnek a tanulók. A szakközépiskola elvégzését követően kisegítő ápoló képzettségükre épülően két év alatt OKJ vizsgát tehetnek, vagy Gyakorló ápoló, Gyakorló csecsemő- és gyermekápoló, Gyakorló mentőápoló, Ápoló végzettséget szerezhetnek.
Az egyik partner intézmény az SOLON Senioren-Dienste Kipfenbergből. Házigondozással is foglalkozó idős- és szociális otthon. A korábbi szakmai gyakorlat szerzési tapasztalatukat, ezúttal nemzetközi szinten bővítik azzal, hogy a mi ápoló tanulóinkat fogadják 5 hétre. A másik partner intézmény a düsseldorfi Networxing Key Academy, képző és tanácsadó intézmény, mely főként szakképzéseket, szakmai szemináriumokat, szakmai gyakorlatokat szervez. A Networx Academy az elmúlt években számos Leonardo Mobilitás projektben töltött be fogadó szerepet, közreműködött a megfelelő gyakorlati helyek, tanulmányutak célpontjainak megtalálásában. Essenben, Duisburgban, Oberhausenben, Dortmundban és vonzáskörzetükben vannak partnereik. Kapcsolatban állnak szakközépiskolákkal, óvodákkal, egészségügyi intézményekkel, sportegyesületekkel, vállalatokkal, kisiparosokkal, szolgáltató cégekkel. A két hetes szakmai gyakorlat során látogatást szerveznek az egészségügyi szektor képzőintézményeinél, klinikáknál, idősotthonoknál és egyéb a projekt szempontjából releváns szervezeteknél.
A projekt résztvevői a Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskola szakközépiskolai képzésben 2015/16 tanévben 10. és 11. osztályos tanulói, valamint az érettségi utáni ápoló képzésre járó tanulói. Előbbi célcsoportból 12 fő utazik 2 hétre Düsseldorfba, utóbbiból 4-4 fő 5-5 hét időtartamra Kipfenbergbe. A projekt nyelve a német. Nyelvtudásuk átlagosan B1 szintű.
A munkaprogramot partnereinkkel együtt a résztvevők  előre meghatározott képzési igényeikhez igazítottuk, összhangban az iskola gyakorlati tanrendjében szereplő, kötelező nyári gyakorlaton teljesítendő feladatokra vonatkozó előírásaival. Így a kiutazók részére az iskola 100%-ban teljesítettként ismeri el nyári szakmai gyakorlatukat.
A projekt célja,

  1. hogy szakközépiskolás tanulóink számára a két hetes szakmai gyakorlat alatt szerzett tapasztalatokkal megkönnyítsük az érettségi utáni szakmai orientációjukat azzal, hogy az intézménylátogatások révén általános képet kapnak a német egészségügyi szektor sajátosságairól, működéséről; hogy a szakközépiskola- és egyetemlátogatás során megismerjék a német egészségügyi képzési rendszert; hogy a klinikalátogatások során megfigyelhessék gyermek és felnőtt betegek klinikai ellátását, annak eszközigényét, személyi szükségleteit, rendjét és etikai, jogi hátterét.
  2. hogy ápoló tanulóink az öt hetes szakmai gyakorlat során megszerezzék a későbbi önálló munkavégzéshez szükséges szakmai jártasságot; megismerjék a német idősgondozás területén alkalmazott ápolási folyamatokat, minőségbiztosítási rendszereket, minőségfejlesztési tervet; megtanulják a beteg felnőtt ember/páciens sajátos szükségleteit feltárni, ápolási diagnózist felállítani, és a prioritások alapján, tervezve végzi feladataikat.

Emellett a résztvevők nyelvi és szociális kompetenciáinak projekt általi fejlesztése is cél. Továbbá fontos cél, hogy kísérő oktatóink számos ott gyűjtött szakmai tapasztalatát (pedagógiai módszer, új technológia, tantervi újítások) a hazaérkezést követően adaptáljuk a helyi viszonyainkra és a jó gyakorlatokat beépítsük intézményünk pedagógiai programjába, szakmacsoportos tantervébe.
A projekt várható eredménye, hogy a projekt résztvevői a képzésüket befejezvén a megszerzett külföldi szakmai tapasztalattal, szilárd nyelvismerettel, interkulturálisan befogadóbb, toleránsabb, nyitottabb, kezdeményezőbb személyiséggel hatékonyabban és gyorsabban boldogulnak majd a munkaerőpiacon, munkavállalási esélyeik megnőnek.
Emellett oktatóink nemzetközi tapasztalatokat szereznek, ellesnek jó gyakorlatokat, eredményes pedagógia módszereket, kidolgoznak tantervi újításokat - ezeket beépítve intézményi programunkba javul a képzés minősége. A mi projektsikerünk más iskolákat is pályázásra ösztönöz, és hosszabb távon a sikeres projektünk szélesebb körű együttműködéseket indít mind hazai, mind nemzetközi szinten.
A projekt megvalósításának főbb lépései lesznek a szerződéskötések, kiutazók tájékoztatása és kiválasztása, a munkaprogramok véglegesítése, utazások előkészítése, felkészítő szemináriumok a résztvevőknek,  a szakmai gyakorlat  teljesítése, eredmények értékelése és terjesztése.

A szakmai gyakorlat helye:
Düsseldorf, 2016. márc. 20 – ápr. 2. részletes beszámoló itt
Kipfenberg, 2016. febr. 21 – márc. 26. és 2016. márc. 27 – ápr. 30. részletes beszámoló itt


logok

NTP-SZTG-15-0072

Gyógyítás, gondozás a művészetterápia eszközeivel

NTP-SZTG

Projektünk a biblioterápia, illetve a művészetterápia eszközeire épült. Célunk volt a művészetek terén tehetséges diákjaink ráébresztése arra, hogy ezen képességeiket a választott szakmájukban is jól tudják majd hasznosítani.
Projektünk során így tehetség- és személyiségfejlesztés is megvalósult. A projektbe 12 diákot vontunk be, de a külső intézménylátogatások során több tanuló csatlakozott még hozzájuk önkéntesen. A nagyobb, tapasztaltabb diákok segítették a kisebbeket.
A tanórán kívüli foglalkozások során a diákok megismerték a művészetterápiás módszerek lényegét. Később maguk is aktív szereplőivé, részeseivé váltak a művészetterápiás foglalkozásoknak. Olvasmányokat dolgoztak fel közösen, önismereti tréningeken vehettek részt.
Segítette munkánkat, hogy jelentős mértékű könyvtárfejlesztést tudtunk megvalósítani a pályázat keretein belül. A beszerzett könyveknek köszönhetően érezhetően megnőtt az iskolai könyvtár látogatóinak száma, hiszen a közvélekedéssel ellentétben sok diák szívesen olvas, ha számára érdekes művet talál. Mindemellett hangosításhoz szükséges eszközöket, illetve rajzeszközöket is beszereztünk.
Partnereinknek köszönhetően diákjaink külső intézménylátogatásokon is részt vettek. Az egyetemlátogatás különösen nagy élményt jelentett számukra, hiszen az intézmény bejárása mellett az egyetem hallgatói segítségével interaktív foglalkozásoknak is részesei lehettek, beülhettek előadásokra is.

A részletes beszámoló itt:


ERASMUS+ 2014-2015. tanév

Iskolánk, a Galileo Progetti Nonprofit Kft. és a "Rosalibri srl" olaszországi intézet  közösen vesz részt a Tempus Közalapítvány ERASMUS+ (korábban Leonardo da Vinci) mobilitási projektjében. E pályázat keretében diákjaink immáron harmadik alkalommal gyarapítják tudásukat Firenze közelében szociális intézményekben. A tartalmas szakmai program mellett a kiutazók megismerkednek a felejthetetlen Toscanaval, a környező települések látványosságaival, gastronomiájával.

Szakmai gyakorlat Firenze mellett

A 2014-2015-ös tanévben iskolánk 18 ápoló, gyakorló ápoló valamint szociális gondozó és ápoló tanulója tölt 5-5 hét szakmai gyakorlatot Olaszországban Greve in Chiantiban valamint Tavarnelleben egy-egy szociális otthonban. A diákok jelenleg nyelvi felkészítésen vesznek részt. Az első csoport kiutazásának tervezett ideje 2015. február közepe.

Jó felkészülést!

Az olaszórák élményei

Mindannyian, akik az órákra járunk, nagyon örülünk a lehetőségnek, hogy elsajátíthatunk egy új nyelvet. A kezdeti nehézségek, és félelmek mellett, szerintem már mindenki megnyugodott, mert Adrienn tanárnő nagyon türelmes és addig nem megyünk tovább a tananyaggal, amíg mindenki el nem sajátítja az épp tanult dolgot. Minden órán kérdezget bennünket, és különösen odafigyel arra, hogy ez alól senki ne maradjon ki. Gondolkodásra késztet és mind kicsit 'izgulunk', hogy jól tudjunk válaszolni. Annak ellenére, hogy a tanórák, és a gyakorlat után fáradtak vagyunk, mindannyian nagyon érdekesnek találjuk a tanárnő óráit. Véleményem szerint mindenki tisztában van vele, hogy ez egy nagy lehetőség és nem szeretné senki elszalasztani. Őszintén remélem, hogy mindenkinek, aki az osztályomból jelentkezett sikerül kijutnia. Sokaknak, köztük Nekem is, lehet, hogy az életben nem adódna többé ilyen lehetőségünk, ezért nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki közreműködik ebben. Mind nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy milyen Olaszországban egy idősotthon, miben tér el a magyarországi intézményhez képest, hogyan történik az idősek ellátása, és nagyon szeretnénk új embereket megismerni. Az élménybeszámolót hallva azoktól, akiknek már előzőleg részt vettek a programban, alig várjuk már, hogy indulhassunk mi is, és egyre inkább reméljük, hogy így is lesz.

Flórián Rebeka (2/14),
az olasz csoport nevébenOlaszországi szakmai gyakorlat

A Szigeti-Gyula János Egészségügyi Szakképző Iskolában az idei évben is lehetőségünk nyílt arra hogy szakmai gyakorlatunk egy részét Olaszországban töltsük. Az Erasmus+ program keretében 2015. február 21. és március 28. között 5 hétig voltunk Toszkánában, egy Tavarnelle Val di Pesa nevű kis városkában és Greve in Chienti városában. A második csoport 2015 március 28 és május 01 között töltötte gyakorlati idejét Greve in Chientiben. Mielőtt kiutaztunk volna, pár hónapos intenzív nyelvtanfolyamon vettünk részt. Megtanultuk az olasz nyelv alapjait: a kiejtést, a nyelvtan azon fontos részeit, melyekkel meg tudjuk magunkat értetni. Persze így az osztálytermen belül lényegesen más volt a helyzet, mint amikor egy „igazi” olasszal kellett beszélnünk. Kicsit már előre megismertük Olaszország kultúráját, a szokásaikat, illetve hogy mik azok a gesztusok, amiket ott nem igazán szabad kimutatni. Ahogy közeledett február vége, egyre izgatottabban vártuk mindannyian, hogy végre elinduljunk és ott legyünk.
A hosszú, 12 órás buszozás és az egy napos pihenőnk után kíváncsiak voltunk, milyen lesz a munka és a munkatársak. Az idősek otthona, az RSA Naldini-Torrigiani egy kétszintes épület volt, tele kedves és aranyos gondozottakkal. A Greveben található Rosa-Libri egy új impozáns kétszintes épület volt, ahol 52 lakót láttak el. Két műszakban dolgoztunk, 4-en mentünk délelőtt – 2 ápoló és 2 szociális gondozó-, délután pedig 2 ápoló. A délelőttös műszak 7 órától 13 óráig, a délutános műszak fél 2-től fél 8-ig tartott. Ebédet minden nap kaptunk, amihez mindig járt gyümölcs, de az étel többnyire tészta volt. A dolgozók nagyon barátságosak és segítőkészek voltak velünk, amellett hogy mondták, hogy mit kell csinálni, el is mutogatták, hogy könnyebben megértsük őket. Aztán ahogy teltek a hetek, egyre jobban megértettük és beszéltük is az olasz nyelvet. Olyannyira megbíztak bennünk, hogy miután egyszer vagy kétszer elmondták, mit hogyan kell csinálni, a következő alkalommal teljesen egyedül csináltuk, otthagytak minket, csak leellenőrizni jöttek vissza. Az elsősöknek volt egy kicsit nehezebb, mert még keveset voltak osztályos gyakorlaton, de ők is nagyon hamar és ügyesen megtanulták.
Mivel a hétvégéink szabadok voltak, el tudtunk menni a környékbeli városokba is. Jártunk Firenzében többször is, megnéztük a ferde tornyot Pisában, ahol nagyon finom pizzát is ettünk, rálátással a toronyra. Ellátogattunk Sienába is, amire mindenki azt mondta, hogy gyönyörű város – igazuk volt. Az egész város igazán szép, főtere, a Piazza del Campo kihagyhatatlan. A szomszéd település, Barberino Val d’Elsa vártornya látszott a házból is, ahol laktunk. Kiderült, hogy nem egy „hagyományos” vár, mert üzletek, lakónegyedek és egy templom alkotják. Hazafelé megálltunk Triest-ben, a tengerparton, ami az éjszakai fényekkel lélegzetelállító volt. A tanulók másik csoportja járt Livernoban, Panzanoban is.
Sajnos nagyon gyorsan eltelt az 5 hét, jól éreztük magunkat, és mindenki hálás ezért a lehetőségért, ami nekünk szerencsére megadatott. Egyikünk se bánta meg, hogy jelentkezett, mert így életre szóló élményekben lehetett részünk.

Egészségügyi  és szociális szakmák Olaszországban

2015–ben is lehetőség adódott a kaposvári Szigeti-Gyula János  Egészségügyi Szakképző Iskola tanulóinak, hogy az Erasmus+ pályázaton keresztül kijuthassanak Olaszországba 5 hétre. Teljes mértékben az iskola és a fogadó intézmény rendezte a pályázatot, de mi tanulók folyamatos tájékoztatást kaptunk az új információkról. Az utazás előtt intenzív olasz nyelvi kurzuson vettünk részt, a szakmai részét már elsajátítottuk az iskola keretein belül. Emellett még előadást tartott nekünk a pályázat szervező az országról és magáról az intézményről is, amelyben a munkánkat folytattuk. R.S.A. Naldini Torrigiani nevű szociális otthonban dolgoztunk. Mi ápolóként az ápolók kompetenciájának megfelelő munkát végeztük: mesterséges táplálás, decubitus ellátás, injekciózás, oxigénterápia, vércukorszint ellenőrzés, gyógyszerelés stb.
Közülünk senki sem volt szociális gondozó, ezért be voltunk osztva, hogy ki mikor dolgozik szociális gondozóként. Délelőttös (7:00-13:00) és délutános (13:30-19:30) munkarendben jártunk dolgozni. Az otthon dolgozói nagyon barátságosak, segítőkészek és türelmesek voltak felénk. Az elején mindent megmutattak, majd megnézték, hogy jól csináljuk–e, végül teljesen ránk bízták a feladatokat. Az ötödik hétre szinte már mindent ránk bíztak a dolgozók.
A szállásunk a szociális otthontól csak 15 percnyire volt. Egy nagyon szép nagy kétszintes házban laktunk. Lent volt egy konyha, egy nagy nappali, WC, fent  egy fürdő meg két szoba. A lakást nekünk kellett rendben tartanunk. Hétfőtől péntekig kaptunk az otthonban ebédet, hétvégenként viszont mi főztünk. Csináltunk az otthon dolgozói részére egy magyar vacsorát. Babgulyás és lángos volt, nagyon ízlett nekik.
Hétvégén kirándulni mentünk. Megismerhettük Firenze nevezetességeit és a Pisa-i ferdetornyot. Firenzébe egy boltba még egy magyar nővel is találkoztunk, akinek nagyon örültünk. Eljuthattunk Siénába is, ahol sok szép épületet láttunk.
A kapcsolattartók nagyon segítőkészek és nagyon sokat foglalkoztak azzal, hogy minden rendben történjen. Sok új emberrel ismerkedhettünk meg az öt hét alatt. Még inkább megismerhettük Olaszország kultúráját és életvitelét. Fejlődött a nyelvi készségünk, szakmai szempontból sok hasznos és új dologgal találkozhattunk, amivel itthon, Magyarországon nem, és ez így a szakmai vizsga előtt, rettentő hasznos volt számunkra. Bátrabbak, magabiztosabbak és szakmailag felkészültebbek lettünk ez által. Reméljük a további munkánk során is hasznosítani tudjuk a kint megszerzett tapasztalatainkat.

Köszönjük a lehetőséget!!

 

Weisz Edit
Ápoló hallgató 3/15